COLUMN: Chinees leren op 15 minuten, het kan!

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

OHL staat aan de vooravond van een overname door een Chinese investeringsgroep. Vreemd genoeg staan velen –ook diegenen die we maandenlang niet hoorden- elkaar nu plots te verdringen om aan de alarmbel te trekken. De vraag is nu of er een alternatief is voor het Chinese bod. Als er investeerders uit eigen land zijn dan is het D-Day om recht te staan.

Vooreerst een vaststelling in de marge van de OHL-soap. Als er een Chinese investeerder geld pompt in een Belgisch bedrijf dan juichen we op alle banken en als de Chinezen investeren in één van onze voetbalclubs (of frituren) dan staan we met zijn allen recht op de banken om te protesteren. Vreemd, toch? Nu weten we bij Leuven Actueel ook wel dat de ene Chinees de andere niet is. Toch ontwaren we enig protectionisme als het over ‘onze voetbal’ gaat en dat heeft alles te maken met emotie. OHL produceert namelijk geen schoenen of computers, OHL brengt vreugde en verdriet. En helaas is dat laatste eerder regel dan uitzondering de laatste tijd.

Blijft de vraag: ‘Waar moet het naartoe met OHL?’ zoals een Leuvens schepen liet optekenen die doorgaans nochtans blij is met Chinese investeringen in Leuven. Kort uitgelegd zijn er drie opties. Eén: de club doet verder zoals ze bezig is en gaat roemloos ten onder in het amateurvoetbal. Twee: een buitenlandse investeerder –en het maakt al niet uit of dat nu Hottentotten of Chinezen zijn- redt OHL van de ondergang maar kan net zo goed een nieuwe ondergang inluiden. En drie: er staat alsnog een binnenlandse investeerder(s) op en OHL bouwt verder aan een toekomst met een echt lokale verankering. Voor dat laatste scenario is het stilaan D-Day. In die zin wil Leuven Actueel de wilde weldoeners in ons land oproepen om dringend een koffer met geld te vullen om het ‘zielsverraad’ -zoals Hugo Camps het omschreef- alsnog te voorkomen. Maak daar al maar gauw twee of drie koffers van…

En moest dat dan toch niet lukken dan is er zopas voor het OHL-bestuur een welgekomen initiatief gelanceerd in Leuven. Vanaf 15 februari wordt er zowaar een spoedcursus Chinees georganiseerd. “In 15 uur Chinees leren, het kan!”, aldus de advertentie. Wel, op 15 weken een Leuvens bastion in Chinese handen geven, ook dat kan. Meer zelfs, als er geen wilde weldoeners uit eigen land opstaan dan is dat scenario harde realiteit. Dat gezegd zijnde nog een welgemeende tip voor het fel bekritiseerde OHL-bestuur die we gaan lenen zijn bij de wijze Chinees Lao Tse. “Te leiden maar niet te heersen, dat is de wonderlijke deugd.” Zàijiàn!

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens