COLUMN: Brief aan Mohamed Ridouani

Bart Mertens
12 maanden geleden
door Bart Mertens

Louis Tobback (sp.a) heeft een opvolger en zijn naam is Mohamed Ridouani (sp.a). Met 10.059 voorkeurstemmen kreeg hij een duidelijk mandaat om Leuven nog meer op de kaart te zetten als een progressieve en innovatieve stad. Reden genoeg om de burgemeester-elect een open brief te schrijven vooraleer de wonderboy van sp.a op 2 januari begint aan een nieuw politiek hoofdstuk.

Beste Mo,

Allereerst een welgemeende proficiat. 10.059 voorkeurstemmen godbetert…je had het zelf niet durven dromen en vriend noch vijand durfde het te voorspellen. Zelfs je leermeester Louis Tobback (sp.a) hield het bij “meer dan 5.000 voorkeurstemmen”. Tegenstanders voorspelden dat je vreemd klinkende naam je parten zou spelen. Ze vergisten zich. Zelfs voor- en medestanders vreesden dat je naam je parten zou spelen. Ook zij vergisten zich. Over je naam gesproken…niet zelden word je nu opgevoerd als de eerste allochtone burgemeester van een Vlaamse centrumstad. Bij mij komt dat nogal vreemd binnen. Voor mij ben je gewoon Mo, de Leuvenaar die opgroeide in de Jozef II-straat in de schaduw van de sigarenfabriek waar ik ondertussen zelf woon.

Niet zelden lees je ook dat je je leermeester van de troon hebt gestoten want Louis haalde in 2012 ‘slechts’ 9.921 voorkeurstemmen. In een kort genomen bocht klopt die bewering maar eigenlijk is het eerlijker om jouw score te vergelijken met die van Tobback in 1994 toen onze burgervader voor de eerste keer de sjerp pakte in Leuven. Louis klokte toen af op zo’n 19.000 voorkeurstemmen. Dat doet niets af aan de 10.059 bolletjes die jij achter je naam kreeg op 14 oktober. Tobback zat in die tijd immers al in de herfst van zijn carrière en jij zit nog in de lente. De ster van Louis had toen al geschenen in de nationale politiek, de jouwe komt nu pas piepen op het nationale toneel. Kenners omschrijven je nu plots als de ‘wonderboy’ van de socialisten. Het zou best kunnen dat ‘het Leuvense model’ van progressieve verbinding het medicijn is dat de tanende sp.a nodig heeft maar hoed je voor de mensen die je in de rol van kroonprins der socialisten willen duwen. Voor je het weet, raak je verstrikt in het web der nationale politiek waar men van een messteek meer of minder –bij voorkeur in de rug- niet wakker ligt. Je zou de eerste niet zijn die na een overdosis lof een brug bouwt en er vervolgens door de opdrachtgevers vanaf wordt geduwd.

Ik bedoel maar: laat je de hemel niet inpraten terwijl er op aarde nog veel werk op de plank ligt. En blijf vooral de bescheiden jongen die ooit in de Jozef II-straat leerde lezen en schrijven. Dat gezegd zijnde wens ik je veel succes als opvolger van Louis Tobback. Het zijn grote schoenen die je moet vullen en je zal net zoals je voorganger met resultaten moeten komen in de stad van je hart. De Leuvenaar schaart zich achter je leuze ‘In Leuven telt je toekomst, niet je afkomst’. Wel, ik heb er ook zo eentje: ‘Als burgemeester tellen niet enkel je woorden maar ook je resultaten’. Je speelt nu in eerste klasse. Neem de sporadische trap tegen je schenen ook nooit persoonlijk maar zie het als een aanmoediging. Weet je wat echt straffe voetballers doen nadat ze een stevige trap tegen de schenen hebben gekregen? Ze werpen een vastberaden blik op het doel en schilderen de bal in de kruising. Ik kijk nu al uit naar je doelpunten, beste Mo.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens