Column: Breek de stilte

Breek de stilte…we verwijzen uiteraard naar de kleine koude oorlog die stilaan ontstaan is tussen de Leuvense horeca en het stadbestuur, schepen Mohamed Ridouani (sp.a) in het bijzonder. Die laatste wil volgens de horeca nog strengere geluidsnormen opleggen in cafés dan de wet Schauvliege voorschrijft. Schepen Ridouani nuanceert: “Dit is geen heksenjacht tegen de horeca!” De horeca hoopt alsnog op enige bestuurlijke wijsheid.

“Onhaalbaar en onwerkbaar”, roept de horeca, zo luid mogelijk. Schepen Ridouani ziet de zaak net iets anders. “Het is onze plicht om het gehoor van de mensen te beschermen tegen te luide muziek en om de buurtbewoners te beschermen tegen geluidsoverlast. Daarom hanteren we 93 dB en staan we geen pieken tot 100 dB toe. Uit een studie blijkt dat geluid boven 80 dB al kan leiden tot gehoorschade en +100 dB zelfs tot blijvende schade. 85 % heeft na het uitgaan last van oorsuizen, 15 % van de jongeren loopt constant rond met oorsuizen als gevolg van het luisteren naar te luide muziek. Dat was 20 jaar geleden niet aan de orde. In Leuven kiezen we voor 93 dB en niet voor 95 dB omdat elke stijging met drie dB een verdubbeling van de geluidsintensiteit betekent.”

Daar kan de horeca niet mee leven. Vooral de tijdsmeting van amper één minuut stoot de uitbaters van de cafés tegen de borst. “Dat is intellectueel oneerlijk”, zegt Evert Thys. “We hopen alsnog op bestuurlijke wijsheid en een aanpassing van de normen die nu op tafel liggen. Ook wij willen het gehoor van onze klanten beschermen, laat dat duidelijk zijn, maar het moet wel nog haalbaar blijven en dat is nu niet het geval.” Rikky Evers haalt bijvoorbeeld aan dat een café in Leuven vier maal minder luid zou mogen spelen dan een café elders in Vlaanderen. “Klopt absoluut niet”, reageert schepen Ridouani.

“Leuvense uitvinding”

En dan is er nog de verplichte aankoop van een meettoestel dat de gemeten decibels rechtstreeks doorstuurt naar de politie. Aankoopprijs: ongeveer 2.000 euro. “We moeten een duur toestel kopen en onszelf bij wijze van spreken aangeven in geval van een overtreding. De aankoop van zo’n toestel staat niet in de wet Schauvliege en is dus een Leuvense uitvinding. De wet schrijft wel een registratie-apparaat voor en dat kost maximum 500 euro”, legt Danny Justens uit. Schepen Ridouani nuanceert opnieuw: “Dat toestel zal geen 2.000 euro kosten want dat is enkel zo in het geval dat je ook een begrenzer moet aankopen en dat is niet het geval. Bovendien betaalt de stad de plaatsing en het onderhoud.”

Nu is het wel zo dat de meting een probleem is en dat weten ze ondertussen ook op het kabinet van minister Schauvliege. Daarom is men achter de schermen druk op zoek naar een werkbare oplossing om de geproduceerde decibels te meten. Schepen Ridouani verantwoordt het aan te kopen toestel door te stellen dat hij op die manier een ravage vermijdt voor de Leuvense horeca. “Dat toestel is een compromis. De stad kan er niet onderuit dat de wet Schauvliege financiële gevolgen heeft voor sommige zaken. Neem bijvoorbeeld Gent…daar moeten alle zaken een duur akoestisch onderzoek van enkele duizenden euro ondergaan met eventuele investeringen tot gevolg. Die ravage willen we in Leuven liever vermijden.”

 Uitgestoken hand

Het water tussen de horeca en het stadsbestuur is nog heel diep. Komt er water bij de wijn? Dat is nog maar de vraag, maar de horeca dringt alvast aan op een nieuwe onderhandelingsronde. “Wij willen het gehoor van onze klanten evengoed beschermen. We hebben voorstellen gedaan maar we werden niet gehoord. Daarom stellen we voor om opnieuw aan de tafel te gaan zitten met de stad en de politie. We steken onze hand uit voor een constructief haalbaar voorstel”, klinkt het. 

Dan toch een ménage à trois waar iedereen mee kan leven? De gemeenteraad van maandag komt echter gevaarlijk dichtbij…Schepen Mohamed Ridouani wil alvast van geen wijken weten, maar neemt de uitgestoken hand wel aan voor de invulling van het huidige voorstel. “Het huidige voorstel herwerken is geen optie maar ik wil de horeca zeker betrekken bij de implementatie ervan. We moeten samenwerken in de strijd tegen gehoorschade en geluidsoverlast. Ik neem de uitgestoken hand dus graag aan, maar ik blijf achter het huidige voorstel staan, voor de volle 100 %. Het is zo dat slechts een zestigtal cafés iets zullen moeten ondernemen. Het gaat ook enkel om cafés die later dan 2 uur open zijn en muziek willen spelen voor hun klanten. Leuven heeft in totaal 650 cafés. Laat één ding duidelijk zijn: dit is geen heksenjacht tegen de Leuvense horeca! Maar we willen wel de rotte appels ertussenuit.”

Conclusie: het water tussen de horeca en het stadsbestuur blijft diep in dit bijzonder gevoelige dossier. Misschien moet iedereen maar oordoppen meenemen naar de gemeenteraad maandag want de discussies zullen ongetwijfeld hoog oplaaien. Lang leve de democratie. In afwachting daarvan werken we verder, in stilte uiteraard.

Bart Mertens    

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel