COLUMN: Breek de stilte 3.0

De stilte is gebroken…schepen Mohamed Ridouani (sp.a) en de Leuvense horeca zijn weer ‘on speaking terms’. En het ziet er zelfs naar uit dat er een compromis in de maak is in de discussie rond de nieuwe geluidsnormen in Leuven. Opvallend gegeven:  de schepen van Milieu laat nu optekenen dat 93 dB gemeten over één minuut NIET de norm is in Leuven. Dat klinkt de horeca ongetwijfeld als muziek in de oren.

“Onhaalbaar en onwerkbaar”, riep de horeca, zo luid mogelijk nadat het nieuwe politiereglement over de geluidsnormen door de gemeenteraad was goedgekeurd. Schepen Ridouani benadrukte dan weer herhaaldelijk dat er geen heksenjacht tegen de horeca zou komen. De muziekscène stond even later op haar achterste poten en liet bij monde van woordvoerder Jimmy Dewit alias DJ Bobby Ewing weten dat de sector werd bedreigd door de nieuwe geluidsnorm. En daarna was er stilte…

Die stilte heeft schepen Mohamed Ridouani gisteren zelf doorbroken met een opvallende boodschap. “We maken in Leuven geen regels voor de regels, geen wetten voor de wetten. De reacties van sommige mensen uit de muzieksector waren karikaturaal. Geluidsoverlast en gehoorschade is een veel te ernstige materie om daar op zo’n manier mee om te gaan. Ik vrees dat er enorme geluidsniveaus worden gehaald in sommige zaken en die cowboys willen we eruit.”

Is het water dan nog altijd veel te diep tussen de horeca en schepen Ridouani? Het tegendeel blijkt waar. Hoe gaat zoiets? Je praat met elkaar, vandaag, gisteren, overmorgen, eergisteren, volgende week, verleden week. Kortom, schepen Ridouani aanvaardde de uitgestoken hand van de horeca om tot een compromis te komen en om voor eens en altijd duidelijk te stellen hoe Leuven het goedgekeurde politiereglement zal toepassen. De zwaar bekritiseerde 93 dB gemeten over één minuut blijkt nu niet de norm te zijn in Leuven. “Dat stond nooit in het politiereglement”, zegt schepen Ridouani. “Muziek spelen mag tussen 85 en 95 dB op voorwaarde dat je buren er geen last van hebben. Je moet voldoen aan de omgevingsnormen. 93 dB is wat ons betreft een billijke tolerantiegrens, maar dat is niet de norm. Dat is voor de stad een waarschuwingssignaal om eventueel over te gaan tot een controle in een zaak die 93 dB overschrijdt. Nogmaals, geen heksenjacht op de cafés, wel een manier om de cowboys op te sporen en aan te pakken.”

Conclusie: het stadsbestuur en de horeca lijken goed op weg om opnieuw partners te worden in dit complexe verhaal. Eind goed, al goed. Tijd voor een fles champagne. Of zou die fles ondertussen al gekraakt zijn?

Bart Mertens  

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel