COLUMN: Bestaat er gif tegen internetratten?

Bart Mertens
1 jaar geleden
228 Views
door Bart Mertens

Er zijn mensen die over alles een mening hebben en daar met naam en toenaam voor uitkomen. Ondergetekende is zo iemand en verwacht in de verste verte niet dat u akkoord gaat. Er bestaan ook mensen die over alles en nog wat een mening hebben en die anoniem niet zelden de grootste onzin uitbraken, uiteraard op het internet. Of die zich kunnen beroepen op het heilige recht van vrije meningsuiting blijft maar de vraag.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het internet -de sociale media in het bijzonder- verglijdt steeds meer naar een stinkende afvalcontainer waar ratten vrij spel krijgen. Ondergetekende verklaart zich nader. Als u of ik in het echte leven een andere identiteit aanneemt dan is de kans groot dat de politie en zelfs het gerecht u daar op aanspreekt. Geheel terecht overigens. Jezelf zijn is al moeilijk genoeg. Op het ‘world wide web’ blijken de spelregels van een andere orde. Daar is het schering en inslag om een jezelf een andere identiteit aan te meten. Vanuit de anonimiteit van een fake profiel/naam kan je namelijk vanuit je luie zetel eindeloos lullen, zeveren, klagen, beschuldigen, veroordelen, stoken, liegen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over lui gesproken…sommige van die zogenaamde internettrollen –maak daar gerust internetratten van- doen niet eens de moeite om te verbergen dat ze actief zijn onder een valse naam/profiel. Ik geef u graag enkele voorbeelden: E.Venpiepen, De mond gesnoerde Vlaming, Ronkanon, Hoor veel gelul, Jozef met de klak…de lijst is eindeloos maar ik bespaar het u liever.

Graag zou ik u ook de onzin kunnen besparen die de internetratten dag na dag –tijd hebben ze wel blijkbaar- uitbraken maar dat is lang niet evident. Het zijn immers ratten voor iets. Klop er ééntje dood en je ziet er twee andere verschijnen. Bijkomend probleem is dat ze na verloop van tijd nog volgelingen krijgen ook, doorgaans van hetzelfde bedenkelijke intellectuele niveau. In hun domheid wanen ze zich de prinsen van het internet. Ik zou me bijvoorbeeld zomaar op enkele minuten tijd kunnen omdopen tot Bart De Prins -broer van Anthony om maar iets te zeggen- met als profielfoto de beroemde tijger van Frosties. En als de bevoegde diensten me uit mijn koninkrijk kegelen dan word ik morgen Tony De Graaf. Stoer, toch? Uiteraard gaat ondergetekende zich niet verlagen tot dergelijk levend verdriet van de moderne communicatietechnologieën. Het ware verdriet van de internetratten is overigens dat ze eenzaam en alleen onzin uitbraken terwijl ze langzaam maar zeker beseffen dat ze niemand zijn, zelfs niet op hun zo geliefde anonieme internet. Een discussie die naam waardig? Nee, daar doen ze niet aan. Geef ondergetekende dan maar echte ratten. Die zijn tenminste eerlijk genoeg om hun lelijke snuit te tonen. Enkel en alleen om die reden verdienen ze al meer respect dan de internetratten.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens