Cohousing De Sijs start binnenkort met bouwen

Kirsten Bosmans
10 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Leuven telt verschillende cohousingprojecten, waar elk gezin zijn eigen uitgeruste privéwoning en tuin heeft maar ook een gemeenschappelijke tuin en centraal gebouw deelt. Het Leuvense stadsbestuur ziet veel mogelijkheden in deze manier van wonen en ondersteunt de woonvorm zoveel mogelijk. De cohousinggroep De Sijs kon een grond aan de Geldenaaksebaan voor een lange periode huren van de stad via een unieke formule. Die overeenkomst is recent ondertekend, waardoor de groep binnenkort met de bouwwerken kan starten.

Op een grond, vlakbij Abdij van Park, verrijst binnenkort een van de eerste cohousingprojecten in Leuven. “De manier van wonen verandert. Die nieuwe trends houden we in het oog. Meer zelfs, daar experimenteren we volop mee, zoals hier aan de Geldenaaksebaan”, legt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani uit.

Het is niet alleen de woonvorm die nieuw is, ook de manier waarop de stad de grond ter beschikking stelde aan de bewonersgroep is uniek. “Bouwgrond kost veel geld,” zegt Ridouani. “Bovendien wil ik stadsgronden liefst in eigen handen houden, zodat we als stad meer impact hebben op betaalbaar wonen. Dit pilootproject met De Sijs is daar een voorbeeld van: we blijven als stad eigenaar van de grond en verhuren die via een erfpacht goedkoop aan de bewonersgroep. Zo kunnen ze hun budget besteden aan betaalbare appartementen en aan duurzame ingrepen in plaats van aan bouwgrond. Deze aanpak hoeft niet beperkt te blijven tot cohousing of samenwonen, maar kan ook toegepast worden op andere projecten met huur- of koopwoningen.”

De Sijs zal een doorgedreven duurzaam gebouw neerzetten, met een gevel in kurk, zonnecollectoren voor warm water en een gebouw in houtskelet. De halfondergrondse parking voor de bewoners voorziet ook ruimte voor deelwagens en -fietsen. Bovendien deelt de bewonersgroep van twaalf gezinnen, zowel met als zonder kinderen, en alleenstaanden, een groot gebouw met een keuken, eetruimte, atelier, logeerkamer, wassalon en zitruimte, waardoor de twaalf appartementen zelf wat compacter kunnen zijn. De gemeenschappelijke tuin is een fijne aanvulling op de privéterrassen aan elk appartement.

“We kijken er al naar uit om er te aperitieven en te feesten met alle medebewoners”, vertelt toekomstig bewoonster Sara Van Goeye. “Maar nu zetten we eerst vol goede moed de bouw in, we hebben er zin in!”

 

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans