Carl Devlies (CD&V): “Stad kan geleende geld terug vragen” Eerste reactie op voorakkoord OHL-Chinezen

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Zowel de stad Leuven als voetbalclub OHL bevestigen dat er een voorakkoord is met een internationale industriële groep voor een mogelijke overname. Het zou gaan om Shanghai Naisi Investment Management Center maar dat wordt niet bevestigd. “Indien nodig kan de stad Leuven de geleende bedragen meteen terug vragen maar dat lijkt me op dit moment nogal verregaand”, zegt schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V).

OHL-Kampioen-2015Voor alle duidelijkheid: de Leuvense voetbalclub OHL is nog niet in Chinese handen. Of met andere woorden: er is een voorakkoord maar nog geen overname. Toch lijkt het die richting uit te gaan want zowel OHL als de stad Leuven bevestigen dat er een voorakkoord is met een internationale speler uit China. Het zou gaan om Shanghai Naisi Investment Management Center maar dat wordt niet bevestigd. “In januari bleek dat er één valabele piste overbleef van een aantal mogelijke kandidaten voor een overname. Daarom werd er een voorakkoord gesloten met die groep. OHL zet de onderhandelingen enkel verder met die groep”, aldus het bestuur van OHL.

cartoon ohlMet dat nieuws komt een einde aan maanden van speculaties over een mogelijk voorakkoord met een potentiële overnemer. De effectieve overname is evenwel nog geen feit en kan volgens de club nog enkele maanden in beslag nemen. Bij protestgroep OHL2020 uiteraard geen vreugdekreten. “Shanghai Naisi Investment Management Center is een schimmige groep waarover je maar weinig informatie kan vinden”, klinkt het. OHL2020 vreest dan ook dat een overname door Chinezen de club niet echt vooruit zal helpen.

Carl-Devlies-1De stad Leuven reageert voorzichtiger op het nieuws. “OHL heeft ons in ene brief op de hoogte gebracht van een voorakkoord met een investeringsmaatschappij die deel uitmaakt van een buitenlandse industriële groep”, zegt schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V). “Dat is logisch want de stad Leuven gaf verschillende leningen aan de club en bijgevolg moet OHL ons op de hoogte houden van mogelijke wijzigingen in de structuur. In theorie heeft de stad het recht om het geleende geld meteen terug te vragen bij een overname door buitenlandse investeerders maar dat lijkt me nogal verregaand op dit moment. De leningen werden altijd correct terugbetaald en we kennen de details van de overeenkomst nog niet. Daarom hebben we de revisor nu gevraagd om meer duidelijkheid te brengen in de situatie. Als OHL ons akkoord niet krijgt dan hebben ze een probleem voor de overname. Persoonlijk vind ik het een kwalijke evolutie dat Belgische clubs worden overgenomen door buitenlandse investeerders. Het past niet bij een familieclub zoals OHL. Maar nogmaals, we gaan de revisor aan het werk zetten en wachten op de resultaten van zijn onderzoek. Pas daarna zal de stad Leuven een standpunt innemen.”

Tifo OHL2020

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens