Café ’t Archief moet voetbaltribune afbreken Ook voetbalfeest op andere locaties in Leuven

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

De EK-koorts begint stilaan te stijgen in Leuven. Ook Igor Van Driessche, uitbater van café ’t Archief in de Zeelstraat, kreeg het gisteren behoorlijk warm. Na 16 uur harde arbeid aan zijn voetbaltribune kreeg hij van de Leuvense politie te horen dat hij de tribune opnieuw moest afbreken. “Ik zal dan maar iets anders doen om het voetbalfeest in ’t Archief op gang te trekken”, klinkt het teleurgesteld. In Leuven kan je ook in café Plaza, café Leuven Central en concertzaal Het Depot genieten van de wedstrijden.

Eind deze week opent gastland Frankrijk het EK voetbal maar ook in ons land begint de EK-koorts te stijgen. Stilaan zie je Belgische vlaggen opduiken in het straatbeeld. Uiteraard laat ook de Leuvense horeca zich niet onbetuigd om onze Rode Duivels te steunen in het tornooi. Voor Igor Van Driessche van café ’t Archief verliep dat avontuur niet zoals verwacht. “Afgelopen weekend investeerde ik 16 uur in de bouw van een tribune aan mijn zaak”, zegt Igor. “Blijkbaar is een melding binnengekomen bij de politie want ik kreeg te horen dat ik de tribune moet afbreken. Ik had nochtans toestemming. Al dat werk voor niets…In Leuven mag er precies niet veel meer tegenwoordig. Het stadsbestuur zet een rem op originele initiatieven.”

Vranckx Politie 1Het probleem? De tribune staat met haar rug, binnen de afmetingen van het terras, tegen het café waardoor de televisie aan de overkant van de straat komt te staan. Volgens de politie is dat niet veilig. “De mensen gaan blijven staan om naar de wedstrijden te kijken en daardoor is de vlotte doorgang in de Zeelstraat niet meer gegarandeerd. Dat risico kunnen we niet nemen. Wat als de brandweer of een ziekenwagen op de Oude Markt moeten zijn voor een noodgeval?”, zegt Marc Vranckx, woordvoerder van de Leuvense politie.

Eerder werd ook het EK-dorp op het Martelarenplein naar de prullenmand verwezen na een omzendbrief met richtlijnen van het kabinet van Binnenlandse Zaken. Burgemeester Tobback (sp.a) had aanvankelijk toestemming gegeven voor het EK-event op het plein maar trok uiteindelijk zijn Louis Tobback kopiestaart in omdat de richtlijnen de kosten enorm de hoogte injagen. “Met zo’n strenge extra veiligheidsmaatregelen is het financieel en logistiek niet meer haalbaar”, aldus de Leuvense burgervader. Pieter Konijn, voorzitter van de handelaars op het Martelarenplein, omschrijft de afgelasting van het EK-event als een toegeving aan de terroristen die onze samenleving willen lamleggen. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jam Jambon (N-VA) benadrukt dat de richtlijnen in de omzendbrief niet verplicht zijn en gezien moeten worden als een menukaart waaruit gemeenten en steden kunnen kiezen om de veiligheid op EK-events te garanderen. “De minister schuift zijn verantwoordelijkheid af op ons”, reageert burgemeester Tobback.

Igor Van Driessche van café ’t Archief vindt die uitleg al te gemakkelijk. “In Leuven is men te streng”, klinkt het. “Kijk naar Tienen. Daar wordt wel een EK-dorp georganiseerd, met extra veiligheidsmaatregelen. Ook in andere steden en gemeenten hanteert men minder strenge normen voor dergelijke initiatieven. Leuven wil alweer de strengste leraar van de school zijn en dat is geen goede zaak voor het imago van de stad. Ik betreur de beslissing en ik zal mijn tribune afbreken. In de plaats zal ik bankjes zetten binnen de afmetingen van mijn terras en een grote televisiekast bouwen met de lege bakken bier die ik gebruikte voor mijn voetbaltribune. Ik heb geen andere keuze.”

Naar goede gewoonte wordt het overigens ook een voetbalfeest in café Plaza op de Oude Markt. Op de eerste verdieping van het bekende voetbalcafé staat er een tribune in de nationale driekleur en uitbater Karim Benjelloun heeft liefst 500 meter lint met kleine Belgische vlagjes opgehangen in en aan zijn zaak. “Café Plaza trekt alle registers open tijdens het EK voetbal. We geven duizenden gadgets weg en als de Belgen de tweede ronde halen dan wacht er de klanten een mooie verrassing.”

Dries MertensOok café Leuven Central is ondertussen gehuld in de Belgische driekleur. Uitbaters Gie Raeymaekers en Bjorn Verreckt zenden alle wedstrijden uit. Zowel in het café als op het terras staat een televisie. “Wie weet komt voetbalvrouw Katrin ‘Mertens’ Kerkhofs wel eens langs tijdens het EK. Katrin heeft een link met Leuven Central. Ze kwam hier ook al naar haar programma Duivelse Vrouwen kijken met haar vriendinnen.”

 

Tot slot Het Depot dat de ideale uitvalsbasis is voor supporters die een echt groot scherm willen om de wedstrijden van de nationale ploeg te volgen. “We Mike-Naert-Het-Depothouden vast aan onze traditionele formule”, zegt directeur Mike Naert. “Veel voetbal en veel Stella! Met een massa volk gaan we onze Rode Duivels naar de finale schreeuwen. We missen natuurlijk Kompany in onze verdediging maar we hebben een sterk team. Ik denk dat we ver kunnen geraken. De eerste wedstrijd tegen Italië is al meteen een heel belangrijke. De Italianen hebben geen topteam maar wel een goede verdediging. Ik hoop op een flits van Manchester City-speler Kevin De Bruyne om ons op voorsprong te brengen tegen de Italianen.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens