Café Sport heropent de deuren

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Twee maanden nadat Maurice Vanderauwera de deur van ‘zijn’ café Sport achter zich dicht trok, is gisteren op het Martelarenplein het nieuwe Café Sport geopend. Een kleine duizend mensen liepen langs om de opgefriste zaak te keuren.

Café Sport bestaat intussen al zeventig jaar, maar het was vooral Maurice Vanderauwera (en diens moeder en vrouw) die de zaak in de voorbije twintig jaar tot een monument van de Leuvense horeca maakte. Enkele maanden geleden besloot hij de deur echter achter zich dicht te trekken om van het leven buiten zijn café te gaan genieten. Mike Naert (Het Depot), voetballer Bjorn Ruytinx en Sonia Gasparini beslisten het gat op te vullen en Café Sport over te nemen. Een tweetal maanden hadden ze nodig om de zaak te vernieuwen, gisteren opende ze eindelijk de deuren.

Heropening van Café Sport

Heropening van Café Sport

Maar liefst duizend mensen passeerden om te zien wat er van het café geworden was. De reacties waren unaniem lovend: “de ziel van vroeger is bewaard gebleven, maar het interieur heeft wel een verjongingskuur gekregen”. Tussen de aanwezigen ook burgemeester Louis Tobback, die een pintje mocht komen tappen. “Zoals je ziet, kan ik een Stella tappen maar ik ben niet van plan om de Sport aan de slag te gaan na mijn politieke carrière”, aldus Louis Tobback (sp.a).

Ook voetballer Bjorn Ruytinx is bezig aan zijn laatste seizoenen als prof. “Ik zit in de herfst van mijn carrière”, vertelt Bjorn Ruytinx. “Het voetbalverhaal zal ooit stoppen en daarom is het belangrijk dat ik aan mijn toekomst denk. Samen met Mike en Sonia begin ik aan een nieuw avontuur, al is horeca mij niet helemaal vreemd. Ik heb koksschool gevolgd en in mijn familie zitten heel wat horecamensen”, zegt El Toro.

Maurice-en-Mike-cafe-Sport-1‘Compagnon’ Mike Naert blijft ook na de overname van café Sport directeur van Het Depot en benadrukt dat het om een privé-initiatief gaat. “Maurice heeft van café Sport een monument gemaakt. We gaan dan ook verder op de ingeslagen weg. Het café heeft wel een opfrisbeurt gekregen. De biljarttafels zijn ook verdwenen en vervangen door gezellige tafeltjes waar de klanten lekkere en betaalbare pasta’s kunnen eten. Verder blijft café Sport het volkscafé dat het de voorbije jaren altijd is geweest. Ik ben Maurice –en met mij vele Leuvenaars- dankbaar voor al die mooie jaren.”

Café Sport - MauriceVoor de 58-jarige Maurice Vanderauwera was het in juli een hard afscheid van ‘zijn horecakind’. “Ik ben begonnen in februari 1997. Ik wil iedereen –mijn moeder, mijn vrouw en al het personeel- bedanken voor hun bijdrage aan het succes van café Sport. En ik ben ervan overtuigd dat Sonia, Mike en Bjorn de ziel van café Sport niet verloren zullen laten gaan. Ik ben blij dat ze het volkse karakter van het café behouden hebben.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans