Café Passé: Orient in Leuven

Bart Mertens
1 jaar geleden
door Bart Mertens

In onze nieuwe rubriek Café Passé laat Leuven Actueel tweewekelijks het interieur van een bekend Leuvens café herleven. We beginnen deze nieuwe reeks met een blik op café Orient op de Oude Markt uit een lang vervlogen tijd. Ondertussen is café Orient gesloten en is het uitkijken naar de langverwachte opvolger.

Horecamonumenten komen en gaan maar de vele belevenissen van weleer komen meteen terug als we het interieur terug onder ogen krijgen. Dat zal zeker het geval zijn voor café Orient op de Oude Markt in Leuven want die zaak was in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw zonder meer ‘the place to be’ in de stad. Café Orient is ondertussen gesloten en het is wachten op de opvolger onder de vleugels van brouwerij Alken-Maes die meteen ook de panden van de gesloten zaken Intro en Beluga zal opnemen in de nieuwe horecazaak.

De kans dat de naam Orient behouden blijft, is overigens heel klein en dat vindt mede-oprichter Luc Ponsaerts een goede zaak. “Ik ben samen met mijn broer Guy begonnen met café Orient in 1984. In 2009 lieten we het café over maar ik denk toch vooral terug aan de gloriejaren. Iedereen wou eens in café Orient geweest zijn en we kregen geregeld bekende mensen over de vloer. Dat was te danken aan het trio Jos Kerkhofs (vzw Marktrock, nvdr), Jos Van Oosterwijck (o.m. Tien om te Zien, nvdr) en Jan Schoukens (mede-oprichter Studio Brussel, nvdr) want zij haalden hun hele entourage naar café Orient. Ook de nationale voetbalploeg kwam eens op bezoek en Jean-Pierre Van Rossem parkeerde zelfs een keer zijn Ferrari voor de deur. In die tijd mocht je nog parkeren op de Oude Markt…Maar het tijdperk Orient is nu voorbij en ik ben heel benieuwd naar het nieuwe horecaconcept dat dit jaar geboren zal worden op die legendarische locatie.”

Tekst: Bart Mertens/Foto: Belgische Café-INTERIEURS (Jan Bartelsman)

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens