Buurtbewoners kanten zich tegen milieuvergunning Celis in Hambos

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In de maand juni liep er een openbaar onderzoek rond de aanvraag van een milieuvergunning Klasse 1 door bedrijf Celis in het gehucht Hambos, op de grens Wijgmaal ( Leuven ) en Tildonk ( Haacht ). Donderdag aanstaande buigt de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant zich over deze zaak en neemt ze een definitieve beslissing. De buurtbewoners wachten met een bang hart de beslissing af. Zij vrezen dat het landelijke karakter van de buurt sterk verstoord zal worden.

Bouwbedrijf Celis vraagt om op de site een overslagbedrijf te mogen exploiteren. De bedoeling is allerlei bouwmaterialen, die worden aangevoerd via schepen vanaf de Vaart, met  vrachtwagens via de achterliggende wegen te verspreiden naar de klanten. Buurtbewoners  vrezen een toename van vrachtverkeer op kleine, smalle buurtwegen die totaal niet geschikt zijn voor zwaar vervoer van honderden vrachtwagens.

Op basis van de tientallen bezwaarschriften die er naar aanleiding van het openbaar onderzoek door rechtstreeks betrokken inwoners van de Hambosstraat in Wijgmaal en van de Kapelleweg in Tildonk werden ingediend, gaf de gemeente Haacht een negatief advies voor deze milieuvergunning. Maar komende donderdag zal de deputatie van de provincie een definitieve beslissing nemen. De buurtbewoners vragen de deputatie om deze vraag om exploitatie niet goed te keuren. Ze vragen om het met minstens 2 jaar uit te stellen tot de nodige geschikte ontsluitingswegen zijn aangelegd, zodat het zware vrachtverkeer  de smalle wegen in de buurt kan vermijden.

Intussen verzetten twee actiecomités, één vanuit Wijgmaal, een ander vanuit Tildonk, zich tegen de goedkeuring van de milieuvergunning. Brigitte Lemmens ( Hambosstraat Wijgmaal ): “De Hambosstraat in Wijgmaal ligt er nu al volledig kapot gereden bij, veroorzaakt door het zware verkeer.  Door het afsluiten van het jaagpad langs de Vaart door hetzelfde bedrijf Celis zijn de fietsers verplicht de Hambosstraat te gebruiken om hun weg verder te zetten richting Tildonk en Mechelen. Dit is nu al levensgevaarlijk voor fietsers door de slechte staat van de weg, laat staan als er dan ook nog eens extra zwaar vrachtverkeer langs dezelfde weg moet. Moeten er slachtoffers vallen voordat de overheid ingrijpt?”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans