Busramp Sierre toch veroorzaakt door zelfmoord chauffeur?

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De busramp in het Zwitserse Sierre, waarbij 4 jaar geleden 28 mensen om het leven kwamen, waaronder 7 kinderen van de Sint-Lambertusschool in Heverlee, zou dan toch mogelijk veroorzaakt zijn door zelfmoord van de chauffeur. Die piste werd jaren geleden al geopperd, maar wordt nu bevestigd door onderzoeksjournalist Douglas De Coninck.

De Coninck schreef een boek over het ongeval – ‘De busramp in Sierre: 1 pil, 28 doden’ – dat hij gisteren voorstelde in Brussel. Hij reconstrueerde de laatste rit van de bewuste bus en baseerde zich daarvoor op sms’jes van de chauffeur, verklaringen van overlevenden en gegevens van de tachograafschijf. Die schijf zei iets over de snelheid waarmee de bus crashte tegen de tunnelwand.

Na alle gegevens op een rijtje te hebben gezet, wil De Coninck niet meer van toeval spreken. Hij verwijst ook naar het antidepressivum Seroxat, dat de chauffeur op het moment van de feiten gebruikte en afbouwde. Het medicijn zou namelijk gevaarlijke nevenwerkingen kunnen hebben.

Met zijn theorie komt De Coninck tegemoet aan de bedenkingen van enkele ouders van verongelukte kinderen. Die konden zich niet neerleggen bij het Zwitserse onderzoek dat nooit een afdoende verklaring had gegeven voor het ongeval. De ouders hopen dat de Zwitserse autoriteiten, met het verschijnen van het boek, bereid zijn om het onderzoek opnieuw te openen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans