Buslijnen 7, 8 en 9 blijven de Spaanse Kroon bedienen

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Na overleg met de stad Leuven en met buurtbewoners zal De Lijn Vlaams-Brabant lijnen 7, 8 en 9 vanaf 9 januari via de bestaande reisweg in de wijk Spaanse Kroon laten rijden. Dit in afwachting van een aantal maatregelen die de doorstroming op deze lijnen moeten verbeteren. Lijn 1 zal, zoals gepland, zorgen voor de nodige capaciteitsverhoging op de as Campus Arenberg-Heilig Hartinstituut-Naamsepoort. Er komen wel flankerende maatregelen voor de scholieren van Campus Woudlucht en de reizigers aan halte De Jacht. De stad Leuven compenseert de extra kosten voor De Lijn in afwachting van de doorstromingsmaatregelen.

Na overleg met de stad Leuven en met de bewoners van de wijk Spaanse Kroon zal De Lijn Vlaams-Brabant lijnen 7, 8 en 9 vanaf 9 januari nog in beide richtingen via de Philipslaan, de Hoegaardsestraat en de Spaanse Kroonlaan laten rijden. De stad financiert de exploitatiekosten om de Spaanse Kroon op de bestaande manier te blijven bedienen. Toch zullen reizigers uit Korbeek-Lo, Bierbeek en Lovenjoel op korte termijn de beoogde tijdwinst maken.

Het behoud van de reisweg van lijnen 7, 8 en 9 gebeurt immers in afwachting van een aantal maatregelen die de doorstroming voor deze drie lijnen op andere plaatsen moeten verbeteren. Onder meer op de Tiensevest en de Tiensesteenweg richting Leuven station zou de bus door deze maatregelen tijd winnen.

De andere wijzigingen aan lijnen 7, 8 en 9 blijven behouden. Deze drie lijnen rijden voortaan niet meer door de Blijde Inkomststraat, de Tiensestraat en de Maria Theresiastraat, maar in beide richtingen via de Tiensevest. Ook hierdoor winnen reizigers kostbare tijd. Dit houdt in dat de dienstregeling van deze lijnen vanaf 9 januari licht wijzigt.

Lijn 1 in Heverlee

Na een gelijkaardig overlegtraject blijven de plannen voor het verleggen van lijn 1 in Heverlee behouden. Deze lijn zal de nabijgelegen lijn 2 versterken en op de as Campus Arenberg-Heilig Hartinstituut-Naamsepoort voor de nodige capaciteitsverhoging zorgen.  Wel komt er een schoollijn voor de leerlingen van Campus Woudlucht. Zo beschikken ze ’s ochtends en ’s avonds over een bus die de school met Leuven station verbindt via de Naamsesteenweg.

Daarnaast onderhandelt De Lijn met de TEC opdat reizigers aan halte De Jacht in relatie met Leuven station voortaan met hun abonnement van De Lijn gebruik zouden kunnen maken van bus 18 van de TEC. Een extra abonnement aanschaffen zou voor die verplaatsing dus niet nodig zijn. Ook deze beide flankerende maatregelen komen er met financiële steun van de stad Leuven.

Ook aan de vooropgestelde reisweg van lijn 1 in het centrum van Leuven wijzigt niets. De bus rijdt vanaf 9 januari over de as Consciencestraat-Vesaliusstraat-Maria Theresiastraat, om zo onder meer WZC Edouard Remy en de Vesaliussite te bedienen.

Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant: “We hebben de feedback die we ontvingen ter harte genomen. De uitkomst is een win-winsituatie waarbij we doorstroming, capaciteitsverhoging en een eenvoudig busnet met lokale bediening verzoenen. Tegelijkertijd voeren we een aantal principes door die de Vlaamse Regering vooropstelt in het kader van de basisbereikbaarheid. De financiële tussenkomst van de stad Leuven houdt onze vernieuwingen bovendien budgetneutraal.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans