Bronzen medaille voor Blond abdijbier van Averbode Behaald op World Beer Idol-competitie in Praag

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Het bier van de paters pakte de prijs in de categorie Belgian blonde/pale ale. Voor brouwerij Huyghe zijn het de eerste prijzen van het jaar. Het blonde bier met een alcoholpercentage van 7,5 procent werd in de zomer van 2013 aangekondigd. Gezien in Averbode vanaf de veertiende tot het begin van de twintigste eeuw bier werd gebrouwen is deze creatie een eerbetoon aan de geschiedenis van de abdij.

De Norbertijnen van Averbode werken voor de productie van dit bier samen met brouwerij Huyghe, producent van het bekende Delirium Tremens. De paters werkten ondertussen aan een eigen microbrouwerij in hun abdij. Het bier dat daar gebrouwen wordt, is alleen in de abdij te proeven en bevat een lager alcoholpercentage.

In april 2014 kwam het abdijbier op de markt. Bij het maken van het bier wordt de techniek van dry hopping toegepast, met toevoeging van hop tijdens of na het gistingsproces. Daardoor komt het hoparoma beter tot zijn recht. Criticasters menen echter dat de smaak meer aanleunt bij pils- dan abdijbier.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer