Boem Paukeslag: expo van Kris Vanderstraeten in Vers Namur

Liefhebbers van jazz kunnen vanaf 18 juni genieten van een prachtige expo in restaurant Vers Namur. De 61-jarige Kris Vanderstraeten stelt er tot 8 september tekeningen tentoon die hij maakte naar aanleiding van jazz-concerten. Een aanrader!

Boem Paukeslag, een naam die inslaat als een bom en dat is meer dan terecht als we het over de expo van Kris Vanderstraeten hebben in restaurant Vers Namur. Kris Vanderstraeten (61) is al zijn hele leven gepassioneerd door jazz. Naast zijn vroeger werk als grafisch reclame-ontwerper, heeft hij altijd jazz-tekeningen gemaakt.

Vijftien jaar geleden kwam hij op de radar van Lejo Vanhaelen van de vzw Jazzzolder in Mechelen en die vroeg hem om tweewekelijks tekeningen voor de concertflyers te maken. Na enkele jaren vroeg ook Oratoriënhof van Leuven om de tekeningen voor de affiches van hun maandelijkse jazz-concerten  te tekenen.

Rick Tubbax

Kris Vanderstraeten: “Door deze opdrachten verplichtte ik mezelf te blijven tekenen en dan nog wel over mijn lievelingsontwerp: jazz. Zo heb ik sinds 1998 honderden tekeningen gemaakt.” Artiestenmanager Rick Tubbax is een grote fan van de tekeningen en mocht uitzonderlijk in het atelier van de kunstenaar een mooie selectie kiezen om tentoon te stellen in restaurant Vers Namur. “In Vers Namur hebben we al een aantal jazz-concerten georganiseerd. Ik ga zelf zo vaak mogelijk naar jazz kijken en daarbij waren de affiches van Kris me opgevallen. Ik ben heel blij dat we nu in het restaurant een prachtselectie kunnen tonen.”

Kris Vanderstraeten werkt in zwart-wit en die keuze is zeer bewust gemaakt. ”Die keuze is niet alleen praktisch, maar verwijst ook naar mijn grote bewondering voor Frans Masereel, houtsnedekunstenaar uit de vorige eeuw. Ook jazz is zwart-wit. Het zwart verwijst naar de oorsprong van de jazz: Zwart Afrika. Zwart-wit verwijst ook naar de pianotoetsen, een sleutelinstrument in de jazz.” Rick Tubbax vat het als volgt samen: “Jazz tekenen is even onmogelijk als Jazz schrijven…daarom de verwijzing naar ‘Boem Paukeslag’ van Paul Van Ostaijen.”  

Praktisch

Vanaf dinsdag 18 juni tot en met zondag 8 september in restaurant Vers Namur (Naamsesteenweg 64, Blanden) tijdens de openingsuren van het restaurant (maandag en zaterdagmiddag gesloten), www.versnamur.be (KH)

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel