Boekentillen kleuren Leuvense buurten

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
936 Views
door Kirsten Bosmans

Sinds het begin van de zomer zie je de boekentillen her en der in het Leuvense straatbeeld opduiken. Een boekentil is een publiek ruilkastje waar buurtbewoners boeken of tijdschriften kunnen uitnemen, nadien terugplaatsen of een ander boek in de plaats zetten. Zo krijgen de boeken een tweede leven én ontstaat een nieuwe ontmoetingsplek in de buurt.

Samen met de plaatsing van deze boekentillen willen het stadsbestuur en de KU Leuven de brand van de universiteitsbibliotheek herdenken. In de nacht van 25 op 26 augustus 1914 staken Duitse troepen een groot deel van de stad Leuven in brand. Daarbij werd ook de universiteitsbibliotheek getroffen.

In de zomertentoonstelling ‘Boeken onder vuur’, die momenteel loopt in de universiteitsbibliotheek, wordt deze ramp herdacht. De expo verbindt bovendien de Leuvense bibliotheekbrand uit 1914 met de recente dreiging die familiebibliotheken uit Timboektoe heeft getroffen. Naar aanleiding van de tentoonstelling verscheen een begeleidende publicatie, die dieper ingaat op de vraag wat een gemeenschap, een stad, een land verliest als een bibliotheek in de as wordt gelegd.

‘Op die manier vieren we twee maal feest,’ licht Bieke Verlinden, schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken toe. ‘We huldigen officieel de 14 boekentillen in, verspreid over Leuven en deelgemeenten. Daarnaast klinken we op deze mooie expo in de universiteitsbibliotheek. Dit evenement dat het boek centraal stelt, is één van de vele mooie samenwerkingsinitiatieven tussen de stad en de KU Leuven.’

Als actie om de boekentillen en de expo in de universiteitsbibliotheek te promoten, zullen de meters en peters van de boekentillen de komende dagen verschillende tickets voor de tentoonstelling verstoppen in de boeken van hun boekentil.  Snelle boekenruilers kunnen zo genieten van dit boeiende evenement. Uiteraard zijn ook alle anderen welkom op de expo.

De expo ‘Boeken onder vuur’ loopt nog tot 13 september 2015 op de tweede verdieping van de universiteitsbibliotheek.

De boekentillen zijn te vinden op volgende plaatsen:

 1. T-splitsing Spaarstraat – Waterleidingstraat, Kessel-Lo;
 2. Zithoek ‘Triangel’, kruising Albert Giraudstraat – Emile Van Arenbergstraat, centrum;
 3. Park Michotte, Kessel-Lo;
 4. Pleintje Goswin III-laan, Heverlee;
 5. Pleintje Zegelaan, Heverlee;
 6. Buurthuis De Pit, Pleinstraat 108, Heverlee;
 7. Buurtcentrum Mannenstraat, centrum;
 8. Jaartallenpad, centrum;
 9. LDC Ter Putkapelle, Wilsele;
 10. Bar Berlijn, Gemeentestraat 37, Kessel-Lo;
 11. Groot Redingenhof, Redingenstraat 90, centrum;
 12. Buurtcentrum Wilsele-dorp, Wilsele;
 13. OPEK, Vaartkom;
 14. Zavelstraat 78, Kessel-Lo

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans