Blijft de Meyboom in Leuvense handen?

Traditie is traditie! Die uitspraak ligt de Leuvense Jaartallen na aan het hart ligt als het over de enige echte Meyboom gaat. Vandaag wordt de Meyboom naar goede gewoonte voor 17 uur geplant op de Grote Markt in Leuven. Tenzij enkele lepe Brusselaars de boom alsnog komen stelen…

Sinds 1974 verloor Brussel het privilege om de Meyboom te planten aan Leuven. ,Als we over de echte Meyboom praten, blijven Leuven en Brussel eeuwige rivalen. De Brusselaars beweren dat zij van Jan III, hertog van Brabant in het jaar 1213, het privilege kregen om elk jaar op 9 augustus de enige echte Meyboom te planten na een harde strijd met de Leuvenaars. Dat voorrecht zou echter vervallen als de Leuvenaars zich voor 17 uur meester konden maken van de boom. Wat moest gebeuren, gebeurde en wel op 9 augustus 1974. De Leuvenaars maakten de Meyboom op slinkse wijze buit en planten sinds die dag de enige echte Meyboom op de Grote Markt. De Leuvense Grote Markt uiteraard. De Brusselaars bleven achter met de boodschap ,Brusselaars, hier heeft uw boom gestaan, de Leuvenaars zijn ermee vandoor gegaan’.

Goed voorbereid

Ondanks de rivaliteit is de relatie met Brussel niet vijandig, al blijft de ludieke strijd bestaan. De Brusselaars blijven beweren dat hun Meyboom de enige echte is, maar in Leuven weten we natuurlijk beter. Benieuwd of de Brusselaars er dit jaar in slagen om het privilege opnieuw af te pakken van de Leuvenaars. In Leuven maken de Jaartallen zich echter geen zorgen want ze zijn goed voorbereid om de Meyboom straks een mooi plaatsje te geven de Grote Markt. Als alles goed gaat dan wordt het alweer een folkloristische hoogdag volledig in het teken van de Leivese Meyboom, voor zover u het nog niet moest weten, de enige echte! (KH)

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel