Bio-winkel The Food Hub Leuven viert tweejarig bestaan

Kirsten Bosmans
11 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Op zaterdag 6 oktober (16-19u) viert The Food Hub in Kessel-Lo zijn 2-jarig bestaan met een grote boerenmarkt en de opening van een ontbijt- en lunchbar. Deze bio-winkel staat bekend voor zijn duurzame engagement: bio, rechtstreeks van de producent, korte keten en transparantie over de hele lijn. Tot vandaag was het een coöperatie van enkele producenten maar nu stellen ze de coöperatie ook open naar alle klanten die deel willen uitmaken van het project en mee willen bepalen in welke richting het evolueert.

Coöperatie tussen zowel producenten, personeel als klanten

The Food Hub begon initieel als een coöperatie met slechts vier partners. Dit was belangrijk om snel van start te kunnen gaan, snelle beslissingen te kunnen nemen en zo een goed idee in de praktijk te brengen. Het is echter steeds de bedoeling gebleven om de coöperatie open te stellen naar alle geïnteresseerde spelers – werknemers, leveranciers en klanten van The Food Hub. Zo wil The Food Hub een ‘multi-stakeholder’ coöperatie creëren en de controle over het project geven aan de mensen die het maken tot wat het is.

Na 2 jaar zwoegen mag het resultaat gezien worden: The Food Hub is geëvolueerd tot een dynamisch en uniek project, dat voor vele mensen uitgegroeid is tot een vaste waarde. De tijd is dan ook eindelijk rijp om de coöperatie open te stellen naar al deze mensen.

Het geld dat men zal ophalen bij het openen van de coöperatie zal gebruikt worden om enkele verbeteringen aan de winkel zelf aan te brengen, een aantal leningen af te betalen die aan het begin van het project zijn aangegaan om de winkel op te bouwen, en een reserve aan te leggen voor toekomstige projecten, waarover alle leden dan mee zullen beslissen.

Feestelijke opening Eetba[a]r

Vanaf 6 oktober zal ontbijt- en lunchzaak Eetba[a]r in The Food Hub huizen. Eetba[a]r wordt uitgebaat door drie enthousiaste dames vol energie. Zij staan voor een huisgemaakt, seizoensgebonden en gezond ontbijt of lunch. De voedseloverschotten van The Food Hub transformeren zij in heerlijke belegde boterhammen, soepen, sappen en slaatjes, en op die manier maken zij de zero waste cirkel helemaal rond.

Grote bio-boerenmarkt met live muziek en degustaties

Diegenen die erbij waren op een vorige editie weten wat hen te wachten staat: een heuse Bio-Boerenmarkt, waar een 20-tal telers en producenten uit heel Europa het verhaal over hun producten met de vele geïnteresseerden komen delen. Tussen 16 en 19 uur verandert het Benedenplein in een plek van degustatie en live muziek.

Waar staat The Food Hub voor?

Onder het motto ‘Eten met een verhaal’ staat The Food Hub voor een gezonde economie die respect toont voor alle spelers, van producent tot consument, en daarbij bovendien in evenwicht staat met het milieu. The Food Hub focust zich op lokaal, korte keten, ecologie, transparantie en sociaal engagement. Door resoluut te kiezen voor directe samenwerking met kleine en middelgrote bedrijven brengen ze de boerderij letterlijk een stap dichterbij. Op deze manier kunnen ze tot een prijs komen die eerlijk is voor iedereen en waar iedereen beter van wordt. Ook aan transparantie wordt veel belang gehecht. Zo kan je op de prijskaartjes duidelijk zien waar het product vandaan komt, hoeveel kilometer het heeft afgelegd en hoeveel procent van het bedrag naar de boer gaat. Uiteraard is het ook mogelijk om verpakkingsarm te winkelen.

Achter het project zit Australiër Simon Clissold, die zelf boer is. Na jarenlange ervaring en opgebouwde contacten binnen de bio-wereld in Australië, Verenigde Staten, Italië, Spanje en België was hij klaar om dit groots project op poten te zetten.

Meer info: www.thefoodhub.be, www.facebook.com/thefoodhubLeuven

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans