Bijna half miljoen euro voor College van Premonstreit

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 452.284,73 euro toe voor de algemene restauratie van het College van Premonstreit gelegen in de Naamsestraat in Leuven. De voorgevel van het imposante gebouw van de KU Leuven is al beschermd sinds 1973, het volledige complex is in 2009 beschermd.

Het 18de-eeuws complex, oorspronkelijk bestemd als residentie voor studenten, is sinds 1818 in gebruik als onderzoeksinstituut voor natuurkunde. Op de gelijkvloerse en eerste verdieping zijn laboratoria ingericht voor de faculteiten chemie en biologie. Op de tweede en derde verdieping zijn er leslokalen. Omdat op termijn alle exact wetenschappelijke richtingen van de KU Leuven geconcentreerd zullen worden op de campussen in Heverlee, zal het College van Premonstreit na de restauratie ingericht worden als kantoorgebouw, waarschijnlijk voor de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

“Om het gebouw optimaal te bewaren is een dak – en gevelrestauratie noodzakelijk,” aldus minister Bourgeois. “De natuurleien, de nokken en de waterafvoeren zijn dringend aan restauratie toe. De voorgevel in natuursteen is enkele jaren geleden al gerestaureerd. Nu is het de beurt aan de zij – en achtergevels. Na de restauratie krijgen de gevels opnieuw hun oorspronkelijk wit gekaleide afwerkingslaag.”

 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel