Bijen nestelen zich tegen kerk Holsbeek

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
86 Views
door Kirsten Bosmans

Sinds deze week hangt er een bijenkast tegen de muur van de Sint-Mauruskerk in Holsbeek-Dorp. De bedoeling is dat de bijen in de kast gaan wonen in plaats van in de muur, zodat de kerk ‘bijvrij’ wordt en de bijen tegelijk gered worden.

Al geruime tijd nestelen er bijen in een spouw van de kerk. De bijen gebruiken een klein verluchtingsroostertje als toegang naar hun nest. Vorige week zwermde het volk uit: een natuurlijk fenomeen in dit seizoen, waarbij vanuit een groot nest, het grootste deel van het bijenvolk vertrekt om een andere woonplaats te zoeken. Buurtbewoners waren toch wel een beetje beducht voor zo’n grote zwerm bijen, en verwittigden iemand uit het imkermilieu. Een imker uit het naburige Werchter kwam langs en stelde vast wat er aan de hand was.

Het probleem dat zich stelt is dat de gewone bijen wel door de kleine gaatjes in het roostertje kunnen, maar de grotere koningin niet. Toen het bijenvolk uitzwermde, raakte de koningin dus niet uit het nest. Zonder koningin vertrekt het volk niet, en dus keerden de bijen maar terug.

Met toestemming van de burgemeester heeft de imker nu een bijenkast tegen de muur gehangen, voor het roostertje dat de bijen als uitgang gebruikten. De verwachting is dat binnen ongeveer een jaar het grootste deel van de bijen verhuisd is naar de nieuwe, mooiere woonst in de kast. De imker komt dan de kast ophalen en zal het verluchtingsrooster dichtplakken, zodat het oude nest afgesloten wordt.

Op die manier wordt de kerk ‘verlost’ van de bijen, en tegelijk worden de bijen gered. Voor de toekomst van de bijenpopulatie in ons land, die sterk geteisterd wordt door ziekten, zijn deze bijen van groot belang. Dat deze bijen zelfstandig overleven en uitgegroeid zijn tot een groot bijenvolk, bewijst immers dat het heel sterke bijen zijn. De meeste bijenvolkeren overleven niet zonder hulp van de mens.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans