Bezoek de teelten van de toekomst in Herent Focus op goudsbloem

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De provincie Vlaams-Brabant zet via haar proefcentra in op de teelten van de toekomst, zoals hennep, zoete aardappel en quinoa. In Herent zoeken onderzoekers niet alleen naar de beste teelttechnieken voor innovatieve teelten, ze slaan ook de brug naar de verwerkende industrie.

In het Proefcentrum Herent staan proefvelden met goudsbloem, quinoa, hennep, zoete aardappel en miscanthus. Geen alledaagse teelten. Zij bieden landbouwers beloftevolle toekomstperspectieven, op voorwaarde dat ze voldoende economisch rendabel zijn. Loont het de moeite voor een landbouwer om deze teelt in zijn rotatie op te nemen? Wat zijn de teelttechnische knelpunten? Zijn er voldoende afzetmogelijkheden? En anderzijds: Welke hoeveelheden heeft de industrie nodig om met iets nieuws te starten en is dit realiseerbaar vanuit Vlaanderen? Daarom werkt men in Herent samen met potentiële afnemers.

De focus van deze openvelddag ligt op de goudsbloem. Zij is uniek omdat ze in één oogstjaar zowel bloemen als zaden levert. De bloemolie wordt gebruikt voor de cosmetica en farmacie. Voor de zaadolie ligt een kans open in de voedings- en verfindustrie.

‘De innovatieve teelten, zoals die van de goudsbloem maar ook quinoa, hennep en zoete aardappel, openen nieuwe perspectieven voor onze landbouwers’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw.

Meer info op http://www.vlaamsbrabant.be/economie-landbouw/land-en-tuinbouw/praktijkonderzoek-en-voorlichting/non-en-new-food/kalender-openvelddag-non-new-food.jsp?tonsaiUri=1

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer