Bespaar kosten door taxirit te delen

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Taxi Axi heeft vandaag de revolutionaire applicatie Splyt gelanceerd in Leuven. Het gaat om een primeur in de taxisector. Splyt zorgt er immers voor dat de passagiers op een dynamische manier een taxi kunnen delen (zowel tijdens de bestelling als tijdens de rit zelf), wat het prijskaartje zo’n 40% goedkoper kan doen uitvallen. Deze toepassing laat ook als enige toe om te kiezen met wie en op welke manier je de taxirit wilt delen.

De mobiele applicatie Splyt werd ontwikkeld door het Brussels taxibedrijf Taxis Verts dat het platform in België beheert. Na Brussel is de applicatie voortaan ook beschikbaar in Leuven dankzij Taxi Axi. Met deze toepassing kunnen passagiers samen een taxi delen (taxi pooling) in Leuven en omstreken en op die manier ook de prijs van hun taxirit delen. De taxisector wil met deze innovatie inspelen op de noden en behoeften van haar klanten en wil ervoor zorgen dat de Leuvense taxigebruiker nog sneller, efficiënter en vooral aan een gunstigere prijs, een officiële taxi kan bestellen en gebruiken. Het kan tot 40% goedkoper uitvallen vergeleken met een klassieke taxirit.

Deze toepassing is een primeur en betekent dan ook een ingrijpende verandering. “Deze dienst is een primeur in de taxiwereld. Het delen van de taxi kan op een zeer dynamische manier gebeuren: het kan immers op elk moment worden aangevraagd, zowel tijdens de bestelling als tijdens de rit zelf. 24 op 24, 7 op 7. Met deze taxipooling bieden we een kosten-efficiënte en flexibele, duurzame mobiliteitsoplossing en ontlasten we het verkeer in de stad”, legt Johan Machtelinckx, van Taxi Axi, uit.

Splyt biedt passagiers de keuze

De applicatie beschikt over een zeer gebruiksvriendelijke interface, die het de klant mogelijk maakt om de komst van een taxi in real time op te volgen en te zien wie in de buurt is en een taxi wilt delen. Zodra de passagier de gewenste eindbestemming in de app heeft ingevoerd, krijgt hij of zij meteen een prijsindicatie te zien. Die geeft aan hoeveel de taxirit kost, alsook hoeveel er bespaard wordt als de rit met een medepassagier wordt gedeeld.

Wat opmerkelijk is aan Splyt, is dat passagiers op eender welk moment en op eender welke locatie kunnen kiezen met wie ze de taxi precies willen delen. Net om die reden ontbreekt het ook niet aan sociale features: de toepassing geeft weer welke Facebookvrienden dezelfde richting uitgaan en geeft ook door middel van meldingen aan wie er in de buurt is en geïnteresseerd is om een rit te delen. De passagiers krijgen ook de mogelijkheid om hun rit op Facebook te delen.

Splyt maakt het ook mogelijk om uiteenlopende criteria aan te vinken waaraan de gedeelde taxirit allemaal moet voldoen . Zo kunnen reizigers bijvoorbeeld aanduiden dat ze hun taxirit liever in stilte wensen door te brengen of kunnen vrouwen aangeven dat ze hun rit enkel met andere vrouwen wensen te delen.

“Dat is net wat Splyt zo uniek maak”, voegt Jean-Michel Courtoy, CEO van Taxis Verts, toe. “Enkel Splyt laat de passagiers de keuze met wie ze precies een taxirit willen delen en op welke manier ze die rit willen beleven. Alle beslissingen worden gemaakt door de passagiers en met Splyt komen zowel het besparende luik als het ludieke aspect aan bod.”

Taxi delen voor een betere en duurzame mobiliteit

“Na het invoeren van de eerste elektrische taxi, wensen wij verder bij te dragen aan het project Leuven klimaatneutraal van de Stad Leuven” benadrukt Johan Machtelinckx.  Met Splyt streven wij verder naar duurzame mobiliteit. Taxi delen betekent immers minder voertuigen in het verkeer. Op die manier kunnen we het verkeer in Leuven verder ontlasten en de C02 afdruk blijven verbeteren.

“Taxi Axi draagt met deze vernieuwende dienst, elektrisch en gedeelde mobiliteit, bij aan onze ambitie om tegen 2030 de schadelijke CO2 uitstoot in Leuven drastisch te verlagen. Doordat taxipooling net zoals carpooling voor minder autoverkeer in de stad zorgt, helpt het onze stad aangenaam, leefbaar en bereikbaar te houden,” vertelt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans