Beheerder ontkent dat sociale woningen onbewoonbaar zijn

27 oktober 2019 | 17u00 | Gepost door redactie
Noodwoning voor bewoners Lolanden
Vorige week bleek dat 33 gezinnen binnenkort op straat dreigen te staan, omdat de tijdelijke appartementen in Kessel-Lo waarin ze ondergebracht zijn, niet aan de vereiste woonkwaliteit zouden voldoen. Dat zegt de stad Leuven. Maar beheerder Camelot Europe ontkent met klem dat de appartementen onbewoonbaar zijn.
Het bericht Beheerder ontkent dat sociale woningen onbewoonbaar zijn verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Afgelopen week verklaarde de stad Leuven meer dan 40 woningen onbewoonbaar, waardoor de 51 bewoners op korte termijn op straat komen te staan. Dit terwijl uit alle controles die leegstandsbeheerder Camelot Europe liet uitvoeren, bewoonbaarheid bleek”, klinkt het bij Camelot Europe.

“De woningen in Kessel-lo kwamen in ons beheer om kraak te voorkomen. Eigenaar Dijledal is van plan om de woningen vlak voor het bouwverlof 2020 te slopen. Toen wij de woningen eerder dit jaar in beheer kregen van Dijledal, hebben we deze uitgebreid gescand op verschillende veiligheidsaspecten zoals elektriciteit, asbest, salmonella en water. Vervolgens hebben we alle benodigde aanpassingen en verbeteringen uitgevoerd op eigen kosten om veilige bewoning mogelijk te maken. Zo beschikken alle appartementen over vernieuwde elektriciteit met aarding en zijn de onbewoonbare appartementen afgesloten met een betonplex plaat. De woningen zijn de afgelopen 40 jaar zonder problemen bewoond geweest en door onze aanpassingen zo nodig nog veiliger geworden.”

“Camelot staat voor veilig wonen, dit is één van de hoogste prioriteiten. Daarom stellen we alleen maar woningen beschikbaar als deze 100 procent veilig zijn om in te wonen. BE-Consult heeft verschillende asbestcontroles uitgevoerd. Uitkomst van deze controles is dat bij deze woningen alleen bij sloop rekening gehouden moet worden met asbest.” In de laatste controle op 5 september jongstleden luidde het advies als volgt: “In de huidige situatie is er geen risico tot blootstelling, alle asbesthoudende toepassingen zijn hechtgebonden waardoor de kans tot vrijgave van vezels minimaal is. Wij adviseren om niet te slijpen, zagen of boren in de materialen. Dit om te voorkomen dat asbestvezels vrij zouden komen. De locaties met ontbrekende vloertegels, adviseren wij om de zwarte lijm te coaten. Gelieve dit advies door te geven aan de huurders”, aldus Veronique Hermans van BE-Consult.

“Daarnaast heeft ABO die de sloopinventaris in opdracht van Dijledal uitvoerde ook schriftelijk bevestigd dat er geen risico voor wonen is. Ook Deborah Van Roey van de plaatselijke brandweer heeft enkele appartementen gecontroleerd. Hieruit kwamen nog een aantal aandachtspunten naar voren, maar de brandweer was zeker niet negatief over de veiligheid van deze woningen. We stonden op het punt om de genoemde aandachtspunten op te pakken en uit te voeren, toen het besluit van de stad Leuven viel. Op 20 november komt de brandweer terug op locatie om deze verbeterde punten te controleren. Het gaat hier over punten zoals noodverlichting, signalisatie en rookmelders.”

“Het besluit vanuit de Stad Leuven om de appartementen onbewoonbaar te verklaren verrast ons  dan ook ten zeerste. Camelot neemt alle maatregelen en doet alle investeringen om de woningen veilig en goed bewoonbaar te maken. Hoewel we dus alle goedkeuringen hebben, besluit Leuven toch om de woningen onbewoonbaar te verklaren.”

Het bericht Beheerder ontkent dat sociale woningen onbewoonbaar zijn verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over