Alerte voorbijganger helpt brand voorkomen

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
528 Views
door Kirsten Bosmans

Door het alerte optreden van een voorbijganger is maandagmorgen in Leuven een keukenbrand vermeden en werd mogelijk het leven van een jongeman gered.

Bewoners van een rijwoning in de Albert Woutersstraat in Leuven mogen een toevallige voorbijganger dankbaar zijn voor zijn opmerkzaamheid en optreden. Toen deze om iets voor zeven uur vanmorgen voorbij wandelde, zag hij rook uit een raam van de bovenste verdieping komen. Hierop heeft hij meteen aangebeld en ook de hulpdiensten gealarmeerd.

Kookpot op vuur vergeten

De brandweer moest een glazen toegangsdeur forceren om binnen te geraken maar een moeder en haar drie kinderen konden ongedeerd de woning verlaten. Na verkenning bleek het om een vergeten kookpot op het vuur op de bovenste verdieping te gaan. Daarop trof de brandweer nog een slapende bewoner aan, die ook veilig naar buiten kon worden gebracht. Na afkoeling van de kookpot en ventilatie van de woning was alles weer onder controle.

Rookmelders en vluchtplan

Natuurlijk kan je niet altijd rekenen op een toevallige voorbijganger. Investeer daarom in voldoende rookmelders. Zij zorgen ervoor dat je tijdig wakker wordt als er brand uitbreekt. Als je slaapt, ruik je immers niets. Bespreek ook met heel het gezin een vluchtplan zodat iedereen de woning tijdig kan verlaten. Bij brand heb je immers maar drie minuten om buiten te geraken.

Brandpreventieadviseur

Weet je niet goed waar je best rookmelders hangt? Hoe je deze onderhoudt? Heb je twijfels over de brandveiligheid van je woning? Doe dan een beroep op één van de brandpreventieadviseurs. Zij komen gratis bij je langs en geven je tijdens een rondgang allerhande tips. Ga naar www.hvzoost.be en maak meteen een afspraak. Bij brand is er immers geen tijd om na te denken: elke seconde telt!

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans