Actie om fietsenparking te promoten

De stad Leuven onderneemt actie om de fietsenparking onder het R. De Somerplein populairder te maken bij de mensen. Vandaag werden er logo’s en de vermelding ‘gratis fietsenparking’ aangebracht op de buitenmuren. De parking biedt plaats aan 548 fietsen, maar in februari stonden er gemiddeld slechts 18 fietsen per dag. Een bedroevend cijfer.

De fietsenparking onder het R. De Somerplein is een slag in het water. Sinds de opening van de luxeparking voor tweewielers is gebleken dat de Leuvense fietsers niet bepaald enthousiast zijn en dat is nog zacht uitgedrukt. Zo biedt de parking plaats voor 548 fietsen maar in februari stonden er gemiddeld slechts 18 fietsen per dag. Een bedroevend cijfer en daar wil de stad Leuven nu iets aan doen. Om te beginnen wil de stad de bekendheid van de parking verhogen bij de mensen. Om dat doel te bereiken, werd er gisteren een logo en de vermelding ‘gratis fietsenparking’ aangebracht op de buitenmuren. Een kleine kost met hopelijk een groot resultaat want het beheer en de bewaking van de parking kost de stad Leuven jaarlijks 480.000 euro. 

Vooral de beperkte openingsuren – de parking sluit om middernacht en van donderdag tot zaterdag om drie uur ’s nachts – maakt de parking onpopulair. Bovendien moet je 3 euro neertellen als je fiets blijft overnachten. Toch blijft het Leuvense stadsbestuur erop hameren om gebruik te maken van de parking. Burgemeester Louis Tobback duldt het niet langer dat rijwielen op de voetpaden de weg blokkeren voor de voetgangers. “De stad zal systematisch elke verkeerd geparkeerde fiets ophalen. Dan zal de parking snel vol staan.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel