Academiejaar KU Leuven van start op 1 september?

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
157 Views
door Kirsten Bosmans

De universiteit van Leuven speelt met het idee om het academiejaar helemaal om te gooien. De UGent heeft al vergevorderde plannen om de 2de zit in juni te laten plaatsvinden, het academiejaar op 1 september te laten starten, de semesters af te schaffen en om de 5 weken examens te organiseren. Ook de KU Leuven voelt wel iets voor die nieuwe regels.

Voor alle duidelijk: nog niks is beslist. Aan de UGent, waar de plannen al concretere vorm hebben, worden de vier denkpistes momenteel bestudeerd door allerlei raden en werkgroepen. Aan de KU Leuven wordt nog aan een rapport gewerkt dat alle voor- en nadelen op een rijtje moet zetten en dat moet nagaan of er een draagvlak is voor een herschikt academiejaar. Pas tegen eind 2017 wordt dat rapport verwacht. Indien het positief uitdraait, zouden de vernieuwingen ten vroegste in het academiejaar 2019-2020 doorgevoerd worden.

Wat zou de herschikking inhouden? Het academiejaar zou starten op 1 september, in tegenstelling tot de 3de week van september zoals nu het geval is. De semesters zouden geschrapt worden, maar in ruil zouden er elke 5 weken examens plaatsvinden. Dat werken met modules moet het voor de studenten eenvoudiger maken: vak gedaan, examen afleggen. Verder zouden de herexamens direct na de 1ste zit volgen, zodat de leerstof nog vers in het geheugen zit. Voor wie in 1ste zit slaagt, zou het academiejaar eind mei al aflopen. Daardoor winnen zij 1 week zomervakantie. Wie niet slaagt, legt herexamens af in juni. Juli en augustus blijven exclusieve vakantiemaanden.

Als de KU Leuven en UGent hun academiejaar herschikken, sluiten ze meer aan bij veel andere grote Europese universiteiten, wat voordelen biedt voor Erasmusstudenten.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans