AB InBev mag van Europa SABMiller overnemen

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

AB InBev heeft de goedkeuring van de Europese Commissie gekregen voor de overname van SABMiller, zo meldde nieuwsagentschap Belga. De goedkeuring hangt af van de verkoop door AB InBev van bijna de volledige Europese bierafdeling van SABMiller. De verkoop van die merken was reeds bekend.

De Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer, de mondiale nummer twee na AB InBev, aanvaardde vorig jaar een overnamebod van zowat 92 miljard euro. AB InBev wil de overname in de tweede helft van dit jaar afronden, maar wacht nog op verschillende goedkeuringen.

De Europese Commissie stemt nu in met de overname, nadat AB InBev de verkoop van verschillende Europese activiteiten had voorgesteld.

Zo worden de Europese SABMiller-merken Peroni, Grolsch en Meantime aan het Japanse Asahi verkocht, zo raakte eerder reeds bekend. Later bood de Leuvense brouwgroep aan om ook de Centraal- en Oost-Europese SABMiller-merken van de hand doen. Het gaat bijvoorbeeld om het merk Pilsner Urquell. Enkele dagen geleden circuleerde de interesse van verschillende investeringsmaatschappijen in die activiteiten.

De Commissie vreesde dat de transactie, zoals die aanvankelijk was aangemeld of zonder de verkoop van de Centraal- en Oost-Europese SABMiller-merken – zou kunnen leiden tot hogere bierprijzen in de lidstaten waar SABMiller momenteel actief is. Dan zou er een belangrijke concurrent wegvallen en werd een stilzwijgende coördinatie tussen brouwerijen waarschijnlijker. Met haar aanbod om bijna de volledige Europese bierafdeling van SABMiller te verkopen, heeft AB InBev die vrees weggenomen. Het bedrijf blijft door de goedkeuring van de Europese Commissie op schema om de deal in de tweede helft van het jaar af te ronden.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer