Aardappelboeren hopen dat regen oogst zal redden

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De aardappelboeren in het Hageland zien bijna de spreekwoordelijke zwarte sneeuw. Als gevolg van de aanhoudende droogte, ontstaan dikke klonters aarde die aardappelen beschadigen. Dat kostte hen tot nu al twintig procent van hun omzet. Als gevolg van deze situatie zitten nog heel wat aardappels in de grond. De boeren moeten zich wel haasten of de nachtvorst vernietigt hun oogst.

De vele neerslag in juni na een natter voorjaar, leidde tot een oververzadigde bodem. De wortelontwikkeling was minder goed en de bodem droogde hard op, met erge en harde kluitvorming tot gevolg. Bij het rooien kwetsen ze de aardappels en treedt er stootblauw op. De kwetsuren veroorzaken na enkele dagen rotte plekken zodat de aardappels waardeloos worden. De aardappelen waarvan frieten worden gemaakt kunnen immers geen blauwe of donkere plekken vertonen, blauwschade geheten. De smaak is er trouwens ook minder door.

Door de droogte bedraagt de opzet nu al tien ton per hectare minder. Aan de huidige prijzen in de vrije markt gaat het over tweehonderd euro per ton. Bij flink wat boeren zit nog zestig tot zeventig procent van de aardappelen in de grond en is het werken tegen de klok. Indien er de komende dagen tot twintig liter regen per vierkante meter uit de hemel valt, kan alles nog de andere kant uit. Daarenboven werd er voor de komende tien dagen geen vorst voorspeld.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer