Aantal inbraken opvallend hoog

De intrede van de herfst betekent traditioneel een verhoging van het aantal inbraken. Dat is de voorbije week zeker de waarheid. De Leuvense politie registreerde zopas het op één na hoogste weekcijfer van inbraken van de laatste vijf jaar.

In totaal werden tijdens de week van maandag 14 oktober t.e.m. zondag 20 oktober 43 inbraken en inbraakpogingen vastgesteld. Ook de twee eerste weken van oktober lag het aantal inbraken met respectievelijk 40 en 34 inbraken opvallend hoog. Uit de analyses blijkt trouwens dat preventiemaatregelen wel degelijk het verschil kunnen maken: een aantal inbraken konden niet tot een goed einde worden gebracht omdat extra beveiligingsmaatregelen waren genomen. Enkele andere feiten werden vergemakkelijkt omdat deuren niet op slot zaten of ramen op kipstand stonden. De hulp van de burger bij het vatten van verdachten blijft naast het nemen van preventiemaatregelen een essentiële voorwaarde om de inbrekers een halt toe te roepen. De politie doet dan ook opnieuw een oproep aan de bevolking om alle verdachte gedragingen onmiddellijk telefonisch te melden.

De voorbije week werden 23 inbraken in woningen en 20 inbraken in andere gelegenheden (kelders, restaurants,…) vastgesteld. Er werd ingebroken in 16 huizen en 7 appartementen of kamers. Wat de andere bestemmingen betreft werd o.m. ingebroken in 5 kelders in de wijk Lolanden in Kessel-Lo, in 4 horecazaken waaronder een frituur, in 2 garageboxen, in een school en een nachtwinkel, in een apotheek, in een werf en een tennisclub. Het stijgend aantal inbraken zette zich al in de maand september in. Toen werden o.m. 46 inbraken in woningen vastgesteld, wat een stijging is met 16 feiten in vergelijking met de vakantiemaand augustus.

De voorbije weken waren er ook enkele succesjes in de strijd tegen de inbraken. Twee daders werden betrapt toen ze aan de slag waren op een werf in de Bogaardenstraat. De twee werden voor de onderzoeksrechter geleid. En dank zij sporenonderzoek door het gerechtelijk labo konden eveneens vorige week twee mannen worden geïdentificeerd en opgepakt die konden gelinkt worden aan een achttal inbraken eerder deze maand. Ook zij dienden voor de onderzoeksrechter te verschijnen. Tijdens de eerste week van oktober werden twee minderjarigen gevat toen ze inbraken in een woning in de Verbindingslaan in Heverlee. Zij werden door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten instelling.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel