Aantal diefstallen uit en aan voertuigen daalt

Kirsten Bosmans
11 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

In 2017 werden in Leuven 202 feiten van diefstal uit en aan voertuigen geregistreerd. Dat was een daling met 17 feiten of -7,8% t.o.v. 2016 (toen 219 feiten). Dit cijfer is het laagste aantal van de afgelopen 13 jaar. Bij deze diefstallen werden vaak nummerplaten en werktuigen gestolen. Verder verdwenen ook allerhande documenten, draagbare gps-toestellen en laptops.

In vergelijking met de voorgaande jaren bleef het aantal diefstallen uit en aan voertuigen het hele jaar door op een laag peil. Enkel in maart (23 meldingen) en december (28 meldingen) registreerde de politie meer dan 20 feiten. Het verhoogd aantal feiten in december was het gevolg van enkele reeksen van nummerplaten die werden gestolen. Eén zelfde dader werd toen meermaals op heterdaad betrapt. Het ging om een persoon die steeds in dronken toestand handelde en die werd opgenomen. In december werd de man een laatste keer betrapt toen hij in de Vital Decosterstraat de nummerplaten van 6 geparkeerde auto’s had gestolen.

In de meeste gevallen (96 feiten of 63,6%) werd de diefstal gepleegd uit of aan een personenauto. Verder ging het om 26 lichte vrachtauto’s (17,2 %), 18 voertuigen voor meerdere doeleinden (11,9%), 6 auto’s voor dubbel gebruik, 2 vrachtauto’s en 1 landbouwtrekker.

Er werd 20 keer melding gemaakt van diefstallen van gereedschappen of werktuigen uit bestelwagens. Dat waren er wel minder dan in 2016 toen dit een nationaal fenomeen was. In september werden 3 jongemannen tussen 17 en 20 jaar oud op heterdaad betrapt bij het plegen van dergelijke feiten. De reeks diefstallen van ingebouwde gps-toestellen en/of airbags uit BMW’s, Mercedessen en Volkswagens die de voorbije jaren piekten, vielen in 2017 vrijwel volledig stil. Er werden voor heel 2017 slechts vijf dergelijke feiten geregistreerd.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans