Aan het station vond een anti-overlastactie plaats

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De Leuvense politie moest vorige week nog verschillende keren tussenbeide komen bij schermutselingen tussen scholieren die na schooltijd hun vetes uitvochten aan het station. Ze organiseerden onder andere om die reden voorbije middag tussen 12 en 14 uur in samenwerking met controleurs van De Lijn een controleactie aan het station.

De politieactie, waaraan zowel politiemensen in uniform zoals het hondenteam en het fietsteam, als in burger, deelnamen, is bedoeld als signaal naar potentiële onruststokers? Het is een signaal naar hen om te laten zien dat dit soort gedrag niet wordt getolereerd. De controleurs van De Lijn focusten zich op zwartrijders.

De controleurs van De Lijn controleerden in totaal 699 reizigers verspreid over 16 bussen. Zeven personen die geen vervoersbewijs konden voorleggen, kregen een proces-verbaal. De politie controleerde 59 voornamelijk jonge personen. Eén van hen kreeg een pv omdat hij een gebruiksklare spuit heroïne op zak had. Eén persoon die tijdens de controle richting agenten spuwde, kreeg eveneens een pv.

Tijdens een gelijkaardige gecoördineerde actie aan het einde van vorig schooljaar werden 448 reizigers gecontroleerd door controleurs van de Lijn. Daarvan kregen er 16 een pv voor zwartrijden. De politie controleerde toen 71 personen. Daarvan kregen er 2 een pv voor drugsbezit en 2 een pv wegens verboden wapendracht, dat waren een mes en een boksbeugel.

In de toekomst worden nog gelijkaardige gecoördineerde acties gepland. Maar het fietsteam, hondenteam en fenomeenteam in burger houden sowieso elk apart wekelijks meerdere keren toezicht aan het station.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer