5e editie Leuven Autovrij: meer dan 60 activiteiten

Op zondag 25 augustus van 9 tot 19 uur is de binnenstad weer verkeersvrij tijdens de vijfde editie van Leuven Autovrij. Op het programma staan vanaf 10 uur meer dan 60 activiteiten.

Van je fiets pimpen en een ijsbakfiets, tot het uittesten van elektrische (bak)fietsen, een behendigheidsparcours, verschillende dans- en muziekoptredens en een stadswandeling naar verborgen groen erfgoed in onze Dijlestad. Op verschillende plaatsen kan je ook een fietstaxi nemen die je gratis doorheen de stad vervoert en er vinden verschillende workshops plaats: van street art en breien tot skateboarden en zelfverdediging. Kom ook zeker proeven van Brabantse bieren en wees welkom op de buurtfeesten die zondag doorgaan in de stad. Of tik een tweedehandsfiets op de kop en laat je fiets nakijken en graveren. Je kan ook dit jaar weer gratis een bezoek brengen aan museum M. Haal daarvoor een polsbandje bij één van de vele infopunten in de stad.

Mobiel 21

Leuven Autovrij is een initiatief van de Stad Leuven dat, met ondersteuning van Mobiel 21 vzw, georganiseerd wordt om de inwoners van Leuven warm te maken voor het concept van een autovrije binnenstad en er een draagvlak voor te creëren. “We willen de Leuvenaars de positieve effecten van een autoluwe binnenstad laten ervaren, want we gaan stapsgewijs verder met het autoluw maken van de historische binnenstad. Zo zal de Vismarkt en omgeving autovrij gemaakt worden eens de Bruulparking er is en in de toekomst zullen het Hooverplein en de verkeersstroom rond de Blijde Inkomststraat worden aangepakt. De stad wil het centrum binnen de middeleeuwse ring gezelliger maken en de nadruk daarbij leggen op de zwakke weggebruiker. Fietsers mogen dan ook binnenkort extra bovengrondse fietsenstallingen verwachten”, aldus de organisatie.

De Autovrije Zondag is een bekend en gesmaakt concept in Vlaanderen en Europa. Een stad zonder autoverkeer biedt ruimte aan haar bewoners om te genieten van een autovrije sfeer en om tal van activiteiten op te zetten. Bezoekers leren de stad eens op een heel andere manier kennen. Ze maken ook kennis met de alternatieven van de auto om zich naar en in de stad te verplaatsen. “Als het in grote steden als Amsterdam in Nederland en Kopenhagen in Denemarken kan, waarom zou het dan niet in Leuven kunnen?”, besluit schepen Ridouani.  (KH)

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel