43ste Meyboom siert Grote Markt

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

De 43ste Meyboom staat fier op de Grote Markt in Leuven. De boom stond voor 17 uur recht en daardoor behoudt Leuven naar eigen zeggen het recht op de enige echte Meyboom. “De Leuvenaars hebben in 1974 het privilege op het planten van Meyboom veroverd op de Brusselaars”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V).

Traditie is traditie! Het is een uitspraak die de Mannen van ’t Jaar na aan het hart ligt als het over de enige echte Meyboom gaat, want sinds 1974 verloor Brussel het privilege aan Leuven. Als we over de echte Meyboom praten, blijven Leuven en Brussel dan ook eeuwige rivalen. De Brusselaars beweren dat zij van Jan III, hertog van Brabant in het jaar 1213, het privilege kregen om elk jaar op 9 augustus de enige echte Meyboom te planten. Dat voorrecht zou echter vervallen als de Leuvenaars zich voor 17 uur meester konden maken van de boom.

“En dat gebeurde op 9 augustus 1974. De Leuvenaars maakten de Meyboom buit en planten sinds die dag de enige echte Meyboom op de Grote Markt”, zegt schepen van Feestelijkheden Dirk Vansina (CD&V). De Brusselaars bleven achter met de boodschap ,Brusselaars, hier heeft uw boom gestaan, de Leuvenaars zijn ermee vandoor gegaan’. De mannen van ’69 deden gisteren met verve wat hen werd verwacht: de Meyboom tijdig planten op de Grote Markt. Daarna was het tijd voor een feestje met optredens en uiteraard veel bier.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens