4.500 bezoekers voor festival Amateurama

Afgelopen weekend was Leuven het decor voor het gloednieuwe festival Amateurama, de culturele hoogdagen van de amateurkunsten. Aan het festival participeerden meer dan 30 verenigingen die -elk in de eigen discipline- het beste van zichzelf lieten zien.

Schepen van cultuur Denise Vandevoort is enthousiast: “De opkomst voor deze eerste editie lag in lijn van de verwachtingen: om en bij de 4.500 bezoekers met een hart voor het verenigingsleven woonden een of meerdere voorstellingen bij. In de schijnwerpers zelf, telden we 700 deelnemers. Dat is alvast een mooie start. Belangrijk is dat we voor deze eerste editie er met glans in geslaagd zijn om de neuzen van de verenigingen in dezelfde richting te zetten.”

“Op zich hoeft dat natuurlijk niet te verwonderen,” pikt Steven Dusoleil, directeur cultuur van de stad in. “Leuven heeft immers een rijk en erg actief verenigingsleven. De meeste verenigingen doen het ook kwalitatief erg goed, getuige de vele bekroningen als Koor van het Jaar, Ambassadeur voor Moderne Dans … Amateurama geeft hen nu een platform om zich samen te bewijzen, een kans waar ze met veel enthousiasme op intekenden. Het aanbod voor deze eerste editie was dan ook al erg verscheiden. Vooral de voorstellingen waarbij verenigingen samenwerkten sprongen er uit. Deelnemers van verschillende organisaties leerden elkaar kennen en staken heel wat van elkaar op. Tegelijkertijd gaf dat ook een mooie kruisbestuiving van publieken. Heel wat mensen ontdekten mooie dingen waar ze anders niet meteen naar zouden gaan kijken.”

“Uiteraard komt er een volgende editie van Amateurama,” vervolgt Vandevoort. “We hebben nu al toezeggingen van verenigingen die ook mee op de kar springen. Wie dit jaar meedeed, zit al vol ideeën voor het vervolg. We staan nog maar aan het begin en zien dus nog heel wat groeikansen. Bovendien mag in onze stad een festival als dit niet ontbreken. Leuven kan immers als enige van de centrumsteden groeicijfers voorleggen als het op het verenigingsleven aankomt. Getuige daarvan ook onze tweede nominatie voor de Toneeltgemee-prijs van Open Doek. Afgelopen weekend eindigde Leuven ook daar in de top vijf.”

Dusoleil: “Projecten als Amateurama zijn een bevestiging van ons verenigingenbeleid. Amateurama is een communicatieproject waarbij we aan Leuven en omstreken willen laten zien hoe actief en straf ons verenigingsleven wel is. Mede dankzij de sympathieke steun van stadssopraan Noémie Schellens en het enorme engagement van de verenigingen zelf, zijn we daar met glans in geslaagd.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel